Søg
Close this search box.

Vertikalskæring

Vertikalskæring er et almindeligt anvendt udtryk inden for plænepleje. Men pas på, for vertikalskæring kan både være godt og skidt for din græsplæne.

Den primære årsag til vertikalskæring er for at fjerne mos, men det er ikke det, maskinen bruges til. En vertikalskærer eller plænelufter som den populært kaldes, bruges til at løsne og skabe luft omkring rødderne på græsset for at sikre god dræning og nedsivning. Har du en græsplæne med fx sandet jord har vertikalskæring ingen effekt og vil blot svække græsset, da rødderne beskadiges.

En vertikalskæring bruges derfor næsten udelukkende på enten en hård græsplæne, grundet kørsel eller grundet stort lerindhold i jorden, som gør jorden klæg og iltfattig. Efter vertikalskæring og sammenrivning af oprevet plantemateriale skal jorden topdresses for at få fyldt alle de nye porrer i jorden med sand, så dræningseffekten bibeholdes.

Man skal med andre ord tilpasse vertikalskæringen til den jordtype, man har – for nogen betyder det, at man slet ikke skal vertikalskære.

Vertikalskærere kan oftest lejes i de lokale større byggemarkeder. Vær opmærksom på, at der er forskel på en havetraktor efterspændt ”plænelufter”, som primært kun løsner mos og samler det. Denne kan ikke vertikalskære, som de større maskiner, som kommer dybere i jorden.